シラバス
授業科目名 | 年度 | 学期 | 開講曜日・時限 | 学部・研究科など | 担当教員 | 教員カナ氏名 | 配当年次 | 単位数 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
管理会計論 | 2024 | 春学期 | - | ブライソン スチュアート アレクサンダー |
ブライソン スチュアート アレクサンダー |
2年次配当 | 2 |
科目ナンバー
GM-OM2-CC06
履修条件・関連科目等
Students should have at least a basic knowledge of bookkeeping and accounting.
授業で使用する言語
英語
授業で使用する言語(その他の言語)
授業の概要
An introduction to management accounting, its aims and its methodology.
科目目的
到達目標
To understand clearly the distinction between management accounting and financial accounting.
To be able to understand various kinds of management accounting methods, be able to perform calculations and produce management accounting materials.
授業計画と内容
1 Introduction / concepts and users
2 Basic profit equation 1
3 Basic profit equation 2
4 Budgeting 1
5 Budgeting 2
6 Ratio analysis 1
7 Ratio analysis 2
8 Interim test
9 Cash flow projection 1
10 Cash flow projection 2
11 Absorption costing 1
12 Absorption costing 2
Other management accounting
13 topics
14 Final test
授業時間外の学修の内容
授業時間外の学修の内容(その他の内容等)
Revise contents of each class and try examples before the next class. Have sufficient understanding to talk about the previous lesson at the beginning of the class.
授業時間外の学修に必要な時間数/週
・毎週1回の授業が半期(前期または後期)または通年で完結するもの。1週間あたり4時間の学修を基本とします。
・毎週2回の授業が半期(前期または後期)で完結するもの。1週間あたり8時間の学修を基本とします。
成績評価の方法・基準
種別 | 割合(%) | 評価基準 |
---|
成績評価の方法・基準(備考)
課題や試験のフィードバック方法
授業時間内で講評・解説の時間を設ける
課題や試験のフィードバック方法(その他の内容等)
アクティブ・ラーニングの実施内容
実施しない
アクティブ・ラーニングの実施内容(その他の内容等)
授業におけるICTの活用方法
実施しない
授業におけるICTの活用方法(その他の内容等)
実務経験のある教員による授業
いいえ
【実務経験有の場合】実務経験の内容
【実務経験有の場合】実務経験に関連する授業内容
テキスト・参考文献等
その他特記事項
lematindesmagiciens@gmail.com
参考URL
https://www.stuart-brison.com